hoe adem jij?

Je ademt de hele dag. Dit gebeurt grotendeels onbewust. Als je wordt geboren adem je de eerste levensadem in, en als je sterft blaas je je laatste adem uit. Gedurende jouw leven laat je ademhaling zien hoe het met jou gesteld is. Als je schrikt dan zet je de adem even vast, als je blij bent dan adem je diep in de buik en kun je soms schuddebuiken van het lachen, als je hard moet werken adem je meer boven in de borst en vergeet je vaak door te ademen in de buik om weer even te ontspannen.

adempatroon

Je ontwikkelt zo een eigen adempatroon vanuit alles wat je meemaakt. Dat adempatroon is bij veel mensen niet optimaal (bijvoorbeeld te snel, te oppervlakkig, hoog in de borst). 

Als je niet optimaal ademt ontstaat er een disbalans in het lichaam met allerlei fysieke en/of mentale klachten tot gevolg. 

ademoefeningen

Het goede nieuws is dat je dit zelf weer in balans kan brengen! Er zijn talloze ademoefeningen waarmee je jouw adempatroon op een positieve manier kunt beïnvloeden. Door deze dagelijks te doen kun je je lichaam desgewenst tot rust brengen of juist in een staat van alertheid en focus. Dit vraagt enige discipline en werkt met name op de korte termijn heel goed.

verbonden ademhaling

De techniek die ik gebruik tijdens een ademsessie heeft een diepere impact op het adempatroon en werkt ook door op langere termijn: de techniek van de verbonden ademhaling. Dit is een ademhaling waarbij, onder begeleiding van een ademcoach, gebruik wordt gemaakt van de combinatie van het ademen door de mond en het diep inademen in de buik en de borst, waarbij de adempauze wordt weggelaten.

bevrijden van spanningen

Door op deze manier te ademen kun je contact maken met jouw onderbewustzijn terwijl je in een diepe ontspanning bent en tegelijkertijd aanwezig in het moment. Emotionele gebeurtenissen die invloed hebben gehad op jouw adempatroon kunnen zich vast hebben gezet in het bovenlijf waardoor de adem daar niet meer goed kan bewegen. Dit is voelbaar in de vorm van spanning in de spieren rond het middenrif, tussen de ribben, op de borst, rond de schoudergordel, in de rug en zelfs het bekken.

De ademcoach maakt gebruik van drukpunten op de plaatsen waar de emoties zich hebben vastgezet wordt het lichaam uitgenodigd om deze alsnog te voelen en in beweging te brengen (emotie is energie in beweging).

De adem is daarbij de zachte en helende kracht. Door de ademhaling te blijven verbinden wordt er van binnenuit steeds meer spanning losgelaten en ruimte gecreëerd om de energie weer goed door te laten stromen.

 

Je voelt je als herboren!